Laptop gyártók összehasonlítása – 2010

A vásárlók általában nem egy bizonyos márkát keresnek laptop vásárláskor, hanem ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesznek fel: HP-t vagy Dell-t vásároljak? A döntésben az segíthet, hogy ismerjék a vásárlók a laptop márkák tulajdonságait. A LaptopMag.com 2010 szeptemberében közzétett kutatás alapján:
Az elmúlt egy évben több mint 170 notebook-ot és netbook-ot teszteltünk különböző szempontok alapján, például megjelenés, teljesítmény, használhatóság. Mindig egy-egy gépet teszteltünk, de ez alapján nagyjából a gyártókra jellemző tulajdonságok is kirajzolódtak. Míg az egyik gyártót a szép kivitel és kiváló billentyűzet jellemzi, egy másik pedig a technológiai fejlesztéseket helyezi előtérbe. Minden gyártónak megvannak a maga egyedi előnyei és hátrányai.
A megfelelő gép kiválasztásához összegyűjtöttük az elmúlt év adatait. Természetesen minden gyártó különböző típusú gépeket gyárt, más-más célközönség számára. Éppen azért alakítottunk ki különféle szempontokat a pontozásra, hogy mindent figyelembe véve tudjuk összességében megítélni a legjobb 12 gyártót. Az eredményeken néhányan meglepődhetnek.

Laptop gyártók összehasonlítása

Nyolc különböző kategóriát állítottunk fel a pontozáshoz:

Teljesítmény és Felhasználói vélemények (20 pont):
Az összpontszám legnagyobb része a 8 hónapig tartó tesztelésünk alatt nyújtott teljesítményre vonatkozik. Ebbe beletartozik a processzor teljesítménye, a grafikai teljesítmény, az akkumulátor-élettartam, a boot-olási idő, a fájlkonvertálási sebesség, az adatátviteli sebesség, és a WiFi hatékonyság. Súlyozottan értékeltük a processzor, a grafika és az akkumulátor teljesítményét. A WiFi teljesítmény kevesebbet nyomott a latba. Szintén figyelembe vettük a 3,5 csillagnál jobbra értékelt márkák felhasználói visszajelzéseit, valamint a szakmai elismeréseket is. Mivel a különböző gyártók különböző típusú modelleket hoznak a piacra, gyártókon belül a hasonló kategóriájú gépek teljesítményeit vetettük össze.

Megjelenés (15 pont):
Az esztétika és a használhatóság is nagyon fontos, hiszen a notebook nem csak egy tárgy, hanem állandó és kedvenc hordozható társunk, munkaeszközünk. Ez a 15 pont a gép megjelenésére és egyediségére jár. Azt vettük figyelembe, hogy egy-egy modell hányféle színben és kivitelben rendelhető, valamint az akkumulátor elhelyezését, a látószögeket, a kijelző tulajdonságait és a hangminőséget. Azt is pontoztuk, hogy a gép mennyire melegszik fel használat során, hiszen kényelem szempontjából ez is lényeges.

Billentyűzet és Touchpad (15 pont):
Azért nem a megjelenésen belül pontoztuk a billentyűzet és a touchpad tulajdonságait, mert a használat szempontjából fontosak annyira, hogy külön pontozást kapjanak. Pontoztuk a megjelenést, hatást, méreteket, pontosságot és az érzékenységet.

Technikai támogatás (15 pont):
Vásárlás után mindenki azt várja, hogy a laptop azonnal működőképes lesz és az is marad. De nyilván rengeteg kérdés felmerül használat során, amire választ várunk a gyártóktól. Éppen ezért teszteljük minden évben a nagy gyártók telefonos és online infóvonalát. Két olyan problémával fordultunk segítségért, ami minden típusnál felmerülhet. Az egyik probléma hardveres a másik pedig szoftveres volt. A szakmai hozzáértést és a gyorsaságot vettük figyelembe a pontozáskor. A pontok a 2009-es Laptop technikai támogatásra vonatkozó nagy teszten alapulnak valamint a nonstop elérhetőségen.
Megjegyzés: az MSI-t és a Samsung-ot nem volt módunkban tesztelni. Ezt a két gyártót a 2010 januárjában elvégzett teszt alapján pontoztuk.

Ár és Választék (15 pont):
A vásárlóknak az összeg is fontos, amit egy gépre szánnak. A elérhető laptop választékot pontoztuk mind online és hagyományos áruházakban. Minden egyes gyártón belül különböző típusok választékát vetettünk össze. Végül azt pontoztuk, hogy milyen tartományban mozognak az árak gyártókon belül.

Szoftver (10 pont):
Ahhoz, hogy kiválasszuk a megfelelő laptopot, azzal is számolnunk kell, hogy milyen beépített szoftverekkel rendelkezik, például hibaelhárítás, vagy a készenléti idő meghosszabbítására alkalmas segédprogramok. Minden gyártó saját beépített szoftvereit értékeltük.

Vásárlói elégedettség (5 pont):
Minden gyártó közkedvelt szeretne lenni, és azt szeretné, hogy minél több hívet szerezzen. De nyilván vannak olyan gyártók, amik valamiért kedveltebbek a többinél. A megbízhatóság egy része a jó hírnévnek. A pontozáshoz a SquareTrade megbízhatósági tesztje segített, amely három év alatt több mint 30000 laptopot tesztelt. Mivel ebből a tesztből kimaradt a Fujitsu, az MSI és a Samsung, az olvasók véleményét is figyelembe vettük. A blogunkon szavazhattak és kommenteket fűzhettek egy-egy gyártóhoz az olvasóink.

Fejlesztések (5 pont):

Ennél a szempontnál azt vettük figyelembe, hogy a gyártók mennyire látnak előre az újítások tekintetében, piacra hoztak-e új technológiákat az utóbbi 12 hónapban, az újítások mekkora befolyással bírtak az egész iparra, és a beígért fejlesztések működőképes, hasznos tökéletesítéseknek bizonyultak. Minden gyártónak lenne min fejlesztenie még az eredményekből kiindulva, de természetesen van néhány kiugró gyártó ezen a kategórián belül is.

Apple: A legjobb laptop márka 2010 győztese

A nyolc kategóriából négyben az Apple kapta a legjobb pontszámokat, például a teljesítmény tekintetében. Az Apple bizonyult a második legjobbnak a „billentyűzet és touchpad” kategóriában. Semmi kétség: az Apple a legjobb gyártó és márka a piacon. Minden egyes új modell megjelenését izgatottan várjuk azokkal a vásárlókkal együtt, akik rendszerint ellepik az Apple üzleteket. Nem mellékesen, a technikai támogatás felülmúlhatatlan. Szép jövő áll a gyártó előtt, mint a nemrégiben bevezetett Apple iPad-okra is, amik új korszakot nyitnak a mobil számítástechnika világában.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 15
Megjelenés: 13
Billentyűzet és Touchpad: 13
Technikai támogatás: 15
Ár és Választék: 9
Szoftver: 9
Vásárlói elégedettség: 3
Fejlesztések: 3
Összpontszám: 80

Lenovo: a második befutó
Kiváló évet zárt a Lenovo, köszönhetően a Skylight modellje és az U1 Hybrid tablet notebook megjelenésének is.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 12
Megjelenés: 10
Billentyűzet és Touchpad: 14
Technikai támogatás: 13
Ár és Választék: 11
Szoftver: 8
Vásárlói elégedettség: 4
Fejlesztések: 3
Összpontszám: 75

Sony
Kiváló technikai támogatásával és első osztályú megjelenésével a Sony a harmadik helyen zárt.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 11
Megjelenés: 12
Billentyűzet és Touchpad: 11
Technikai támogatás: 13
Ár és Választék: 10
Szoftver: 7
Vásárlói elégedettség: 5
Fejlesztések: 3
Összpontszám: 72

Toshiba
Az egyik kedvenc gyártónkká vált a Toshiba vonzó megjelenésével és fejlesztéseivel elérhető áron.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 9
Megjelenés: 11
Billentyűzet és Touchpad: 12
Technikai támogatás: 12
Ár és Választék: 12
Szoftver: 8
Vásárlói elégedettség: 4
Fejlesztések: 4
Összpontszám: 72

ASUS
Az ASUS a netbook-jai által vált ismertté, de most már ott van a legjobb notebook gyártók között is, maga mögé utasítva a HP-t és a Dell-t.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 12
Megjelenés: 10
Billentyűzet és Touchpad: 9
Technikai támogatás: 11
Ár és Választék: 11
Szoftver: 6
Vásárlói elégedettség: 5
Fejlesztések: 5
Összpontszám: 69

HP
Kiváló megjelenésével és teljesítményével virított a HP, azonban a hiányos technikai támogatás és a vásárlók elégedettsége hagy kívánnivalót maga után.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 11
Megjelenés: 11
Billentyűzet és Touchpad: 8
Technikai támogatás: 7
Ár és Választék: 13
Szoftver: 9
Vásárlói elégedettség: 2
Fejlesztések: 2
Összpontszám: 63

Dell
A visszajelzésekben panasz volt az ergonómiára, de ennek ellenére a Dell megjelenése sokat fejlődött a közelmúltban.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 8
Megjelenés: 10
Billentyűzet és Touchpad: 8
Technikai támogatás: 7
Ár és Választék: 14
Szoftver: 7
Vásárlói elégedettség: 4
Fejlesztések: 3
Összpontszám: 61

Samsung
A Samsung kevesebbet nyújtott a vártnál, de reméljük, a gyártó helyre fogja hozni a hiányosságokat.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 10
Megjelenés: 8
Billentyűzet és Touchpad: 11
Technikai támogatás: 12
Ár és Választék: 8
Szoftver: 5
Vásárlói elégedettség: 4
Fejlesztések: 1
Összpontszám: 59

Acer
A gyenge technikai támogatás ellenére az Acer a legtöbb modelljét az elérhető legjobb áron kínálja.


Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 10
Megjelenés: 7
Billentyűzet és Touchpad: 10
Technikai támogatás: 6
Ár és Választék: 12
Szoftver: 5
Vásárlói elégedettség: 3
Fejlesztések: 4
Összpontszám: 57

Gateway
Furcsa mód a Gateway az Acer mögé szorult, bár elérhető áron kínál jó megjelenést és teljesítményt.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 9
Megjelenés: 10
Billentyűzet és Touchpad: 9
Technikai támogatás: 11
Ár és Választék: 9
Szoftver: 4
Vásárlói elégedettség: 3
Fejlesztések: 1
Összpontszám: 56

MSI
Az utolsók közé szorult az MSI gyenge technikai támogatása, valamint a negatív vélemények miatt.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 6
Megjelenés: 6
Billentyűzet és Touchpad: 9
Technikai támogatás: 5
Ár és Választék: 9
Szoftver: 5
Vásárlói elégedettség: 3
Fejlesztések: 2
Összpontszám: 45

Fujitsu
A Fujitsu viszonylag jó technikai támogatással és nagy választékú Tablet PC-vel rendelkezik, de más pozitívum nem mondható el róla.

Teljesítmény és Felhasználói vélemények: 4
Megjelenés: 5
Billentyűzet és Touchpad: 8
Technikai támogatás: 11
Ár és Választék: 7
Szoftver: 4
Vásárlói elégedettség: 3
Fejlesztések: 1
Összpontszám: 43

Nincsenek kapcsolódó cikkek.

Comments are closed.