A tablet gépek

A tábla-gépek

A legsokoldalúbb notebook típus, a tablet-PC olyan kijelzővel rendelkezik, ami a kijelző érintésére reagál amit vagy a  kis, géphez adott  tollal (stylus), vagy sok esetben az ujjunkkal is megtehetünk. Ezek a gépek könnyűvé teszik  a jegyzetelést, vagy adatbevitelt akár menet közben is, ugyanakkor a menükben is könnyen navigálhatunk, vagy akár vázlatokat tudunk rajzolni. Az árak elég változatosak, akár több százezer forintot is elérhetik, a gép felszereltségétől és az érintőpaneltől függően (a több érintést és nyomást érzékelő panelek sokkal drágábbak)

Ezek a gépek nagyon sok embernek megfelelhetnek. Az átlag felhasználók közül egy átalakítható tablet ideális lehet egy diáknak, aki jobban szeret kézzel jegyzetelni, mint gépelni, de digitálisan szeretné tárolni jegyzeteit. Akár egy átlagos felhasználónak is jó lehet, aki jobban szereti a rugalmasságot, amit az ilyen típusú gép nyújt. Ahelyett, hogy asztalnál ülve böngészne, elég a kanapén ülni, és ujjával tud a neten navigálni.

Az üzleti szférában például a kreatív munkakörben dolgozóknak jöhet jól, ahol az ötletekből vázlatokat kell készíteni, vagy akár az egészségügyben, vagy raktárakban, esetleg terepen dolgozóknak, digitális formanyomtatványok kitöltéséhez. Bárki, akinek állva, vagy járás közben kell kezelnie a számítógépet, örülni fog, hogy egy kézzel is tud adatokat bevinni.

Mit várhatunk egy tablet PC-től?

Kijelző: Mivel a az érintőképernyők drágák, a legtöbb tablet 12.1”-os vagy kisebb kijelzővel rendelkezik. A netbookok legújabb generációján már 8.9” és 10”-es kijelzők vannak. Az átlag felbontás 1280×800, vagy kevesebb.
Toll-érzékelő alkalmazások: A Windows operációs rendszer, ami előre telepítve ezeken a gépeken van, már számos olyan alkalmazást tartalmaz, amelyek kezelik a toll-at. De keressünk más, hozzáadott alkalmazásokat is, melyek kezelik a toll használatát, mint pl. A Microsoft OneNote.
Optikai meghajtó: Mivel a legtöbb tablet-et arra szánják, hogy kézben tartva használjuk őket, így legtöbbjükben nincs optikai meghajtó. Ezen könnyen felülemelkedhetünk, ha programjainkat és filmjeinket letöltjük a gépre.

Vásárlási tanácsok:

  • Rezisztív, vagy kapacitív  érintőpanel?  A jobb minőségű érintőpanelek a kapacitív technológiát használják, mert sokkal érzékenyebb és ujj-barátabb, mivel az ujjakon lévő feszültséget érzékeli beviteli jelként. A rezisztív panelek olcsóbbak és kevésbé érzékenyek, mivel az erőt érzékelik, amellyel a panelt megnyomjuk.
  • Válasszuk a több érintést támogató panelt:  A képesség, hogy egyszerre több ujjunkat is használjuk különböző gesztusvezérlésre (mint pl. A két ujjal nagyítás, vagy a simításra görgetés) igazán fontos. Az olcsóbb gépeken ez nem elérhető, de ha lehet figyeljünk rá, mert megéri a magasabb árat.
  • Keressünk érintés-barát felhasználói felületet: Habár a Microsoft  Windows 7-hez kiadott érintést segítő csomag  (Touch Pack for Windows 7)  egy jó betekintést nyújt  a jövőre nézve, egyelőre a notebook gyártók által a  Windows-hoz adott saját megoldásaival kell beérnünk. Pl. a HP  a MediaSmart –ot adja a Pavilion tx2z-hez, míg az ASUS a Touch Gate-et az Eee PC 91-es tablethez.
  • Győződjünk meg, hogy támogatja a Windows 7-et: A Microsoft legújabb operációs rendszerének már beépített érintés-támogatása van. Bizonyosodjunk meg, hogy a gépre Windows 7 van telepítve, vagy legalább van hozzá egy frissítésre jogosító igazolás.

Kapcsolódó cikkek:

  1. Nagyszerű ultrakönnyű gépek, jó áron
  2. Ajánlott tablet notebook modellek

Comments are closed.